Hoe ontstaat een tsunami?

Fase 1;

Het begint door een aardbeving die in de zee plaats vindt. Deze aardbeving ontstaat door het botsen van de aardplaten, hierdoor ontstaat een opwaartse beweging in 1 van de aardplaten. Een opwaartse beweging is een beweging die naar boven duwt.

  1. Fase 2;
  2. Door deze beweging ontstaan er kleine golven midden op zee, die zich met een hoge snelheid over de zee bewegen. Deze kleine golven hebben een snelheid van soms wel 800 kilometer per uur, dit halen Formule 1-wagens niet eens!

Fase 3;

  1. Als de golven in ondiepe gebieden zitten gebeurt er iets speciaals; het water aan de kust trekt zich terug, hierdoor verliest de voorkant van de golf snelheid maar de achterkant heeft zijn snelheid nog steeds. Hierdoor ontstaat wat een grondeffect (de golf rolt over elkaar) wordt genoemd. Door het afremmen van de voorkant wordt de golf hoger.

Fase 4;

  1. Als de golf op de kust is aangekomen wordt de snelheid van de golf omgezet in hoogte. Als de golf is aangekomen op de kust rolt de golf (die veel kapot maakt) verder over het land. Zo’n golf kan wel 20 meter hoog worden! Dit is ongeveer net zo hoog als een flat met 6 verdiepingen…

 

 

 

 

 

 

 

Op het plaatje zie je in volgorde de 4 fases hoe een Tsunami ontstaat.